Music Loops and Sound Effects

Expyde Cluj-Napoca română|english
discography bio photos links guestbook contact
 
 

Grupul Expyde a fost fondat de către Adrian Simionaș, Lucian Țetcu și Raul Chiorean, în anul 1993 la Cluj-Napoca, România, sub numele de Expyde Machine, an în care au înregistrat prima piesă, 'Wish And Love'.

Grupul a prins contur în anul 1994, prin alăturarea vocalistului Cosmin Oarga, moment în care numele a fost schimbat în Expyde. Acest an reprezintă și debutul mediatic al grupului Expyde, odată cu difuzarea primelor 2 piese ('The End Surrender', 'Six Avenue') la Radio Cluj.

Grupul evoluează din punct de vedere stilistic, compune noi piese și începe să se promoveze, participând la spectacole și emisiuni radio/tv. Din această perioadă datează compoziții ca 'Violence', 'Confession', 'Playing On The Keyboards'.

Plecarea din formație a lui Lucian în martie 1995 generează o perioadă de inactivitate de câteva luni, încheiată cu cooptarea lui Florin Pascaru, grupul consolidându-și astfel componența:

  • Cosmin Oarga - vocal
  • Adrian Simionaș - chitară, claviaturi
  • Raul Chiorean - claviaturi
  • Florin Pascaru - claviaturi, vocal

În anul 1996 Expyde înregistrează primul album, 'Psychological Progress', care conține 11 piese și se bucură de un succes deosebit, Surprinzând piața muzicală și oferind o alternativă modernă la genurile existente în acel moment. Piese ca 'I Feel Alone' sau 'Wild Thing' au fost difuzate de multe ori ca power play la stațiile de radio.

1998 îi găsește pe Raul și pe Florin într-un proiect comun, încercând o abordare comercială, sub forma unor piese încadrate mai degrabă în genul 'pamflet'.
Un alt proiect paralel a lui Florin, Adrian si Raul, naște piesa 'Uneori' în anul 2002, atingând un total alt gen muzical, dar continuând aceeași linie plină de sensibilitate a grupului Expyde.

După o lungă perioadă de inactivitate, în anul 2008 grupul se reunește într-o formulă restrânsă, mai exact Florin Pascaru și Raul Chiorean dar cu un suflu nou și reîncepe lucrul, înregistrând prima piesă, 'Privacy's Concept'. Adrian Simionaș reîncepe apoi colaborarea cu Expyde, de această dată o colaborare „la distanță” dar cu rezultate foarte bune. În prezent formația lucrează la o serie de piese noi, unele fiind melodii consacrate din istoria Expyde iar altele fiind compoziții noi. Genul abordat s-ar putea cel mai bine caracteriza ca fiind synthpop.

Expyde este :

Adrian Simionaş Adrian Simionaș
Data nașterii : 1975-06-24
Locație : Concord, California, United States
Activități : claviaturi, chitară, compozitor, textier
Raul Chiorean Raul Chiorean
Data nașterii : 1974-10-21
Locație : Cluj-Napoca, Romania
Activități : claviaturi, sintetizatoare, compozitor, textier
Florin Pascaru Florin Pascaru
Data nașterii : 1976-02-11
Locație : Cluj-Napoca, Romania
Activități : claviaturi, sintetizatoare, compozitor, textier, vocalist